De nevels van de overgang

Mijn moeder Christien Mouw heeft vele, vele jaren samen met mijn vader een schaapskudde gehad in eigen beheer; na het overlijden van haar man en mijn vader Cos Mouw is ze nog jarenlang doorgegaan als schaapherderin totdat ze niet meer welkom was bij de nieuw gevormde stichting. Daarna ging ze achteruit. Maar in al haar jaren als herderin heeft mijn moeder nogal wat verhalen, gedichten en foto’s geproduceerd. Ook is ze vaak in interviews en op TV verschenen.

Eerst kwamen haar verhalenbundels Schemering (2001) en Omzwervingen (2004). In 2010 bedacht ze de titel voor een mogelijke derde verhalenbundel. Die zou Nevelflarden moeten gaan heten. De bundel zou uiteindelijk onder de titel Van lammertijd tot lammertijd (2012) verschijnen. Ook kwam er een leuk boekje over bijen houden, De fascinerende wereld van de bij (2014). Ze heeft ook geschreven voor o.a. de Elisabethbode, het Reformatorisch Dagblad en De Veluwenaar.

presentatie 2e boek
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Begin 2021 werd mijn moeder ernstig ziek. Ze zal, in haar eigen woorden, terug “naar God” gaan. Toch ziet ze het als haar opdracht om toch nog zo lang mogelijk van de schepping en het leven te genieten zolang dat haar nog gegeven is. Daarbij citeert ze Luther: “Als ik weet dat morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een appelboom.” Lopen en spreken gaan bijna niet meer. Berichten op internet, via email e.d. kan ze niet of niet veel meer lezen. Ze is dankbaar voor de vele kaarten die ze gekregen heeft, en voor de mensen die in de kerk of daarbuiten voor haar bidden.

Morgen

Morgen is er een nieuwe dag
Morgen weer een nieuwe zon
Zie ik, wat ik vandaag niet zag
Kruipt de vlinder uit haar cocon

Morgen ligt nu nog verborgen
In de sluiers van de nacht
Waarin elvenkind’ren wiegen
Vlindervleugels trillen zacht

Ik zie vlinders in de morgen
Ik zie vlinders in de nacht
Laten we dansen over de bloemen
Laten we dansen, liefste; tot de morgen lacht

Ze hoopt dat haar schrijfsels, foto’s en ervaringen ook anderen kunnen motiveren om dicht bij de natuur te leven. Haar ervaringen op de Veluwe zullen daarom op deze website gedeeld worden. Ik hoop als zoon de eerste blogposts nog samen met mijn moeder te kunnen plaatsen. Dat is haar appelboom die nu nog geplant wordt. De titel van deze verzameling en deze website is Nevelflarden. De social media zal ik grotendeels beheren. Volg dit weblog via Twitter, Facebook, RSS of per email (zie de volgopties rechts of hieronder).

Vandaag mocht ik haar uit het ziekenhuis even meenemen om wat met de auto te toeren en even naar het bos te gaan. Morgen gaat ze naar huis.

in het bos
In het bos bij Hoog Buurlo. De boombladeren waren intens groen zoals ze alleen zijn in de lente, als ze net tevoorschijn zijn gekomen.

 

ijsje
Een ijsje bij Hoog Buurlo.