Axel van de Weijer

Echte vrienden, die heel dicht bij je ziel komen, heb je maar weinig. Een daarvan, wellicht de dierbaarste, was Axel van der Weijer. (Christien op 10 juni 2021.)

Axel zwierf graag over de Veluwe. Daar vond hij rust; zijn jeugd was al niet altijd even gemakkelijk, terwijl hij toch een open en zachtaardig karakter had. Hij had interesse in alternatieve spiritualiteit, maar vond zijn rust en passie toch vooral in de natuur en bij natuurmensen. Zijn hobby was fotograferen. Hij maakte ook graag foto’s van schaapskuddes. Zo leerde hij Christien kennen. De dierbare foto’s van Christien met haar schapen bij de nevelflard “Blauwe kousen” werden door hem gemaakt. Helaas! Hij werd niet oud. Veel van zijn foto’s zijn nog te vinden op zijn Facebookpagina en hij plaatste onder de naam “axelview” ook video’s op YouTube. Christien maakte een eerdicht voor hem. (Lees onder de foto verder.)

Axel van de Weijer met lam (foto Christien Mouw)
Axel van de Weijer met een lammetje in zijn armen op 1 maart 2014 (foto Christien Mouw).

Axel kwam regelmatig bij de kudde van Epe-Heerde, waar Christien op 29 mei 2021 nog hartelijk ontvangen werd door Lammert Niesing en Corné Brands (video forthcoming). Axel gaf aan dat zijn camera na zijn overlijden naar Christien moest gaan. Haar zoon trof de camera aan, Axel niet kennende… en maakte er de foto’s van Christien mee, die te zien zijn op de allereerste nevelflard op deze website, “De nevels van de overgang“. Hieronder staat een eerbetoon aan Axel, geschreven door Christien op 12 augustus 2015.

Opgedragen aan Axel van de Weijer

Dierbare Axel,

Jij was als een gletsjer
stromend water
zuiver en glinsterend
in de ochtendzon

vloeiend en sprankelend
de oever naderend
wijs en beschouwend
soms blij als een kind

bezield en kunstzinnig
betrad je de wereld
waar vogels en bomen
jou tegenkomen

een vlucht witte duiven
boven de heide
wenkten Axel
naar een Hoger Bestaan

en toen is onze Axel
moedig en vredig
vol overgave
de duiven achterna gegaan

je hebt deze aarde verlaten
en de schaapjes laten gaan,

maar boven in de hemel
loop jij aan de hand van de Herder
nu helemaal vooraan…!

——————————————

In liefdevolle herinnering,

Christien Mouw
12 aug 2015