Vlammend herfstbos

En ineens is het weer bladstil in het grote bos! De storm is gaan liggen. De wind uitgeraasd. Duizenden blaadjes heeft hij van de bomen gerukt. In allerlei kleuren dwarrelden ze naar beneden. Nu liggen ze als sierlijke tapijtjes om de kale bomen heen gedrapeerd. Zo mooi..! Hoe enerverend kan een ochtendwandeling door een mistig herfstbos zijn! Als dan ineens de zon door de witte nevels heen breekt, en met haar transparante stralenbundels het bos in vuur en vlam zet, dan lijken de gele larix takken zomaar ineens van goud te zijn. Oranjerood kleurt ook een stapel hakhout op, aan de rand van het sparrenbos. Achter een oude beukenboom ontdek ik paddestoelen, groot en klein. Een feest is het, om in een herfstbos te zijn!

Wilde ganzen trekken hoog boven ons luid gakkend over, het is het lied van de aankomende winter. Wat zal die winter ons brengen gaan? Veel ijs en sneeuw, of wellicht juist veel mist en regen. We wachten het maar rustig af. Met warme winterjas en hoed, kunnen we er allemaal heus wel tegen! Net als de eekhoorntjes en vlaamse gaaien, die nu heel ijverig hun wintervoorraad bij elkaar aan het vergaren zijn. De geuren van rottend hout en humus zijn haast bedwelmend, maar oh zo fijn! Het blad, vermengd met eikels en beukenootjes en kastanjes, ’t is alles door de herfst bijeen vergaard! Zo’n herfstbos zet vast ook u in vuur en vlam! Geniet er maar met volle teugen van..!

herfst (spinneraggen niet zichtbaar op foto, zijn er wel)

 

bestand: Vlammend herfstbos.rtf laatst bewerkt op 2015-10-25